Mustafa SEYHAN - CV

MUSTAFA SEYHAN

BİLGİSAYAR BİLİMCİSİ
LINUX SİSTEM YÖNETİCİSİ
NETWORK UZMANI
YAZILIM MİMARI

Öz Tanıtım

Araştırmaya ve yeni bilgiler öğrenmeye her zaman aç birisi olarak tanımlayabilirim kendimi.

Bilgisayar ile tanışıklığım 2014 yılında üniversiteyi kazandığım belli olunca başladı diyebilirim. Öncesinde de bilgisayar ilgim vardı ancak gerek maddi gerekse manevi durumlardan ötürü kendisi ile çok bir ilişkimiz olmamıştı. Üniversite sınavına hazırlandığım son sene çalıştığım kırtasiyedeki bilgisayarda satış vs için kullanılan bir bilgisayar vardı. Arada iş yeri sahibinden izin alarak dükkanda sabahlayıp internetten bir şeyler öğrenmeye kendime bir şeyler katmaya çalışıyordum. O zaman ilk yaptığım sitemi anlattığım anımı şu linkten okuyabilirsiniz. O dönem bilgisayara olan ilgimi fark etmiştim ve bunu ileri taşımak istiyordum. Tam da üniversite tercihleri dönemi olduğu için tercihlerimi bilgisayar mühendisliği üzerine yaparak bu sektöre tam olarak giriş yapmış oldum.

2014 yılında Necmettin Erbakan Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümünü kazanarak eğitimimi burada sürdürdüm.

Üniversite yıllarımda da bu alana olan ilgim hiçbir şekilde azalmamakla beraber sürekli olarak daha fazla öğrenmek ve geliştirme içgüdüsü içimde sürekli artmaya devam etti. Üniversitedeki Open Source Team Açık Teknolojileri Topluluğu gruplarının kurucu üyelerinden biriydim ayrıca GDG (Google Developer Group) Konya’nın da aktif üyesiydim. Hem üniversitemizde yapılan etkinliklerin organizasyonunda hem de diğer şehirlerde yapılan etkinliklere katılımda bi hayli aktiftim. Ayrıca üniversite yıllarında kendimi geliştirmek adına bi hayli konferans, eğitim ve kamp’a katıldım. Üniversite yıllarında yaptığım projeleri ilerleyen kısımlarda inceleyebilirsiniz.

İletişim

Comp. Eng. Mustafa SEYHAN

0535 735 07 00

mustafaseyhanhh@gmail.com

admin@kodcini.com

admin@ararsin.com

Konya/Türkiye ( Şimdilik )

Eğitim

2002 – 2010 – Eşrefoğlu İlköğretim Okulu
2010 – 2013 – Osman Nuri Hekimoğlu Anadolu Lisesi
2014 – 2020 – Necmettin Erbakan Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği

Seminerler ve Kurslar

4-6 ŞUBAT 2015
ESKİŞEHİR, ANADOLU ÜNİVERSİTESİ
Akademik Bilişim Konferansı

7-23 AĞUSTOS 2015
BOLU, ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ
Linux Yaz Kampı 2015

3-5 ŞUBAT 2016
AYDIN, ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTİSİ
Akademik Bilişim Konferansı

8-10 ŞUBAT 2017
AKSARAY, AKSARAY ÜNİVERSİTESİ
Akademik Bilişim Konferansı

20 TEMMUZ – 4 AĞUSTOS 2018
ESKİŞEHİR, ANADOLU ÜNİVERSİTESİ
Mustafa Akgül Özgür Yazılım Yaz Kampı

9 ŞUBAT – 12 ŞUBAT 2019
ORDU, ORDU ÜNİVERSİTESİ
Mustafa Akgül Özgür Yazılım Kış Kampı

19 TEMMUZ – 3 AĞUSTOS 2019
ESKİŞEHİR, ANADOLU ÜNİVERSİTESİ
Mustafa Akgül Özgür Yazılım Yaz Kampı

Yabancı Dil

İngilizce Okuma - Anlama
90%
İngilizce Yazma
70%
İngilizce Konuşma
50%

Yeteneklerim

Programlama Dilleri

C & C++
100%
Python
100%
JavaScript
100%
PHP
85%
Dart
70%
Java
60%
HTML-CSS-BOOTSTRAP
90%
MATLAB
90%

NOT : Programla dili veya framework tamamen yazılımcının tercihine kalmıştır. Çünkü programlama mantığını bilen birisi için bir dili öğrenmek sadece sözdizimine bir göz atmaktan ibarettir. Asıl önemli olan programlama mantığıdır.

Framework

Django (Python Web)
100%
NodeJS (Javascript Web)
100%
React (Javascript Mobile - Android&Ios)
70%
Flutter (Dart Mobile - Android&Ios)
50%

Database

MongoDB
100%
MsSql
100%
MySql
100%
PostgreSql
60%

Sistem Yönetimi

Linux Sistem Yönetimi
100%
Linux Tabanlı Sistemler
100%
Citrix (Sanallaştırma)
90%
Vmware (Sanallaştırma)
70%
OpenStack(Bulut)
70%

Programlar

VsCode
100%
Android Studio
100%
Qt C++
100%
SublimeText
100%
Microsoft Office Programları
100%

Ektralar

GitHub
100%
Elasticsearch
100%
Kibana
100%
Docker
70%
GNS3
100%
Nagios
100%
Switching
70%
Pfsence Firewall
70%
Juniper SRX Firewall
70%

Ek Bilgiler

Ehliyet : B – A – A2
Askerlik Durumu : Tecilli
Medeni Durumu : Bekar
Doğum Yeri: Mardin
Doğum Tarihi: 15.10.1995
Rumuz : MuhendisBEY 🙂

Hobiler

Teknolojik gelişmeleri takip etmek.
Yeni bilgiler öğrenmek yeni projelerde yer almak.
Araştırma yapmak makale ve yazı okumak.
Arkadaşlarım ile zaman geçirmek.
Ailem ile zaman geçirmek.
Şehirler arası yolculuk yapmak.
Kamp yapmak.
Motosiklet kullanmak.
Yardım kuruluşlarında görev almak.
Gönüllü olarak eğitim vermek
Yeni yerler ve tatlar keşfetmek.
Kitap okumak.
Amatör olarak fotoğraf çekmek.

İş – Staj

Staj 1
02/2016 – 10/2016
Deltanoc İletişim Sistemleri Yazılım Donanım Danışmanlık San. ve Tic. Ltd. Şt. Staj Detayı …

Staj 2
07/2017 – 09/2017
BNTPRO Bilgi ve İletişim Hizmetleri Ltd. Şt. Staj Detayı …

İş
01/2018 – 10/2019
FREELANCER olarak tamamlanmış ve teslim edilmiş onlarca proje

İş
09/2019 – Devam E.
KIYANUS Day. Tük. Mall. İnş. Gida San. ve Tic. Ltd. Şti İnternet Reklamcılığı, IT Müdürü ve Yazılım Danışmanlığı

NOT : FREELANCER olarak çalışmaya devam ediyorum. Böylece işimden geriye kalan sürede de kendimi geliştirmiş oluyorum. Genellikle talip olduğum işler hatalar ve optimizasyon işlemleri. Uğraşması bana çok zevkli geliyor …

Üniversite Yıllarında Network Alanında Yaptığım Bazı Çalışmalar

OPENSTACK (CONTROLLER – COMPUTE – STOREGE YÖNETİMİ)

Üniversite 2. sınıfta iken 2 dönem boyunca docs.openstack.org sitesindeki dokümantasyonu takip ederek okulumuz laboratuvarın-
da hocamdan rica ederek kullanım izni aldığım 3 adet dell marka server üzerinde tek tek kurulum yapıp konfigürasyonları yaptım. Controller, compute ve storage nodlarının her birini ayrı bir servera kurdum ve network yapılandırmasını kendim çözdüm. Proje sonunda ara yüzden node’lar oluşturup silebilir, yedek alıp yedekten tekrar kurulabilir seviyeye getirdim. 1 sene boyunca üzerinde çalıştığım bu proje benim bir çok konuda fikir sahibi olmamı sağladı.

PFSENCE (AĞ GÜVENLİĞİ)

Juniper SRX serisi güvenlik cihazlarını araştırırken karşılaştığım ve tamamen ücretsiz olan bu güvenlik yazılımını üniversitemiz laboratuvarında wifideki internetin yavaş olmasından şikayetçi olan arkadaşlarım sayesinde öğrendim. Laboratuvarımızda bulunan kullanılmayan eski bir servera kurulum yaptım. Bir wifi dağıtıcı bağladığım bu serverdan arkadaşlarıma hız limiti olmadan internet dağıttım ve tüm trafiği tarayıp kurallar yazarak sistemi iyi seviyede öğrendim. Temel ağ bilgim olduğu için çok zorlanmadım.

ALIENVAULT OSSIM (AĞ HAKKINDA BİLGİ TOPLAMA)

Üniversitemiz içerisindeki ağı monitör etmek için Nogios araştırması yaparken sensor ve log bakımından olabildiğince gelişmiş olan
ağ izleme aracı olan AlientVault OSSIM sitemini buldum. Kurdum ve üniversitemizdeki aktif takip edebileceğim bir ağ olduğu için (tabiki de hocalarımın izni dahilinde ve kontrolünde) veri konusunda hiç sorun yaşamadım. En önemli olan sensor olayında ise üniversitemizde kullanılmakta olan linux altyapılı juniper ex serisi cihazlara ufak bir python scripti yazarak çalıştırmış oldum. Her ne kadar ücretsiz versiyonunda kısıtlı özellikleri olsa da olabildiğince incelemeye ve fikir edinmeye çalıştım.

NAGIOS (AĞ İZLEME)

Üniversitemizdeki ağı monitör etmek için kullandım ve çok başarılı buldum. Gerçekten anlık ve doğru veriler ile çalışan bir opensource proje. 2 defa üniversitemiz networkunda yaşanan problemi kurmuş olduğum bu sistem sayesinde çözdük. Kurmuş olduğum sistem da-
ha sonrasında üniversitemiz sistem odasına taşınarak kullanılmaya devam edildi.

OPENDAYLIGHT (BASİT SDN AĞ YÖNETİMİ)

Günümüz ve geleceğin network sistemi olan yazılımsal network olarak adlandırılan SDN üniversitedeki 4. senemin başından itibaren
dikkatimi çekmeye başladı. Bu konuda araştırmalar ve çalışmalar yapmaya başladım. Her zaman olduğu gibi ücretsiz ve opensource olan
tarafa yöneldim. Www.opendaylight.org sitesindeki dokümantasyonu ve video derslerini takip ederek sanal olarak kendi sistemimi kurdum ve görselleştirdim. Bu konuda hem opendaylight’ın kendi web arayüzü hem de GNS3 gibi network sanallaştırmada gerçekten çok başarılı olan bir yazılım bana çok yardımcı oldu. İşi bir adım ileri götürerek linux un ücretsiz dağıtımı olan ve sdn için switch görevi üstlenmesi için geliştirilmiş olan bigswitch sistemini indirerek eski bir servera kurdum ve onun üzerinde çalışmalar yaptım. Elimde çoklu switchleri bir ara ya getirecek imkan olmadığı için gerçek cihaza bilgisayarım üzerindeki sanal cihazları ve switchleri bağlayarak testler yaptım. İmkanlar dahilinde çok ilerleyemedim ancak çalışma ve araştırmalarıma imkan bulduğum anda devam edeceğim.

GNS3

Network tarafında kendimi geliştirmek için araştırmalar yaparken tanıştığım ve gerçekten hayran olduğum ve bana çok şey katan bir
yazılım. Network sanallaştırmalarımın hemen hemen hepsini bu yazılım üzerinde yaptım ve gerçek bir network tasarlayıp yönetir hissini gerçekten yaşadım. Küçük sanallaştırmalardan tutun da üniversitemiz networkunu olduğu gibi burada sanallaştırmaya kadar birçok çalışma yaptım.

JUNIPER ROUTING – SWITCHING

Üniversitemiz altyapısının yenilenme sürecinde bu sürecin bizzat içerisinde bulunmam ve bu süreçte okulumuz görevlilerine verilen eğitimlere katılma şansım olması bana bu konuda çok şey kattı. Sonrasında juniper in kendi dokümantasyonlarını takip ederek ve fiziksel cihazlarda bizzat testler yaparak bu konuda kendimi geliştirdim.

JUNIPER SRX FIREWALL

Üniversitemizde öğrencilerin kullandığı labrotuvar a küçük bir bağışta bulunan Juniper’in göndermiş olduğu cihazlardan bir tanesinin üzerinde çalışma yapmam için kullanımıma verilmesi ile juniperin kendi dokümantasyonunu takip ederek bu konuda kendimi geliştirdim. Temel sevideye bilgi sahibi oldum.

CISCO ROUTING – SWITCHING

Yaz döneminde yapmış olduğum staj sürecinde staj yapmış olduğum firmanın Ankara da bulunan SGK binasının yeni yerine taşınması sırasında network yenilenmesini üstlenmesi ile bizzat tecrübe ederek öğrendiğim konulardan birisi idi. Eski binadaki tüm cisco altyapıyı yeni binada tasarımını da değiştirerek juniper altyapıya taşıdık. Gerçekten hayatımda yaşadığım en güzel tecrübelerden birisiydi.

Üniversite Yıllarında Yazlım Alanında Yaptığım Bazı Çalışmalar

Doğrusunu söylemek gerekirse üniversitenin ilk yıllarında yazılım tarafı ile aramız çok sıcak değildi. Daha çok network ve sistem tarafına yöneliyordum. Ancak üniversitedeki 3. yılımın sonunda yazılımın her alanın vazgeçilmez bir parçası olduğunu anladım ve bu alanın da üstüne düşmeye başladım. Buna mukabil 3. sınıf birinci dönem projem hem sistem hem network hem de sistemin bilfiil bir arada kullanıldığı bir projeydi. Aşağıda proje detayları yer almaktadır. Yazılım alanında daha çok şey öğrenmek için de 3. sınıf ikinci dönem projem sadece yazılım üzerine bir projeydi. Yine aynı şekilde proje detayları aşağıda yer almaktadır.

Kea DHCP Server a Web Arayüz Entegrasyonu ( 3. Sınıf Birinci Dönem Projesi )

Üniversitedeki yazılımla içli dışlı olduğum ilk projem. Proje detaylarında opensource bir dhcp server altyapısı sağlayan kea sistemini centos bir sunucuya kurmak ve dışarıdan bilgisayarların bu sunucudan ip almasını sağlamak. Kea opensource bir yazılım olduğu için şimdilik bir web arayüzü yok ve sadece json formatlı bir config dosyası ile ayarlar yapılıyor ve kontrol ediliyor. Proje sonunda dhcp sunucumuzdan ip alan bilgisayarların listelemesini yapabildiğimiz iplerini elle kontrol edip rezerve edebildiğimiz dhcp sunucumuzun tüm ayarlarını yapabildiğimiz tabiki de arayüze bağlanmak için kullanıcı adı şifre ile giriş yaptığımız bir web arayüze sahip olduk. Proje ile ilgili daha fazla detay ve bilgiyi şu yazıda bulabilirsiniz.

İnşaat ERP’si ( 3. Sınıf İkinci Dönem Projesi )

Projenin amacı farklı lokasyonlarda şantiyeleri olan bir inşaat firmasının aldığı demirden ve betondan başlayarak evin satışına kadar olan süreçlerin hepsini tek panelden yönetebileceği bir yazılım geliştirmekti. Bu projedeki en büyük artım üniversite hocalarımdan birisinin yakın akrabalarından büyük inşaat firma sahibi kişilerin olmasıydı. Onlar ile bol bol fikir alışverişi yaparak bizzat yazılımı beraber test ederek geliştirdik. Proje ile ilgili daha fazla detay ve bilgiyi şu yazıda bulabilirsiniz.

Canlı Yazılı ve Görüntülü Chat Programı

Bu proje üniversitedeki birkaç arkadaşımla beraber dışarı hizmet olarak yapıp sattığımız ilk projeydi. Dışarıdan bir müşteri geldi ve bize insanların ister görüntülü ister yazılı olarak random olarak eşleşerek sohbet edebilecekleri bir yazılım ihtiyacı olduğunu söyledi. Ben ve arkadaşlarım kısa bir araştırmadan sonra weRTC ve socket.io kullanarak müşterinin ihtiyacını tam anlamı ile çözüp ilk yazılımımızı geliştirip satışını yapmıştık. Kendime ait yazılım olmadığı için link ve detay paylaşamıyorum maalesef.

MyDino Dinazor Besle ve Kazan Oyunu

Üniversite 4. sınıfda hem ilk dönem hem de ikinci dönem aynı proje için çalışıp ilk dönem geliştirme yapıp ikinci dönem ise bu projeden nasıl kazanç elde edeceğimize yönelik çalışmalar yapmamızı istediler. Çoğu arkadaşım hem ilk dönem hem de ikinci dönem projesini geliştirmeye vakit ayırdı ancak ben madem bizden beklenen bu bunu nasıl yapabilirim sorusunu sorarak başladım proje seçimine. Projenin yapısı her kullanıcının bir dinazoru var ve üyeye yumurta üretiyor. Belli sürelerde dinazorun beslenmesi ve yumurtaların toplanması gerekiyor. Oyun mantığı bu. Asıl amaç is üyelerin sitede vakit geçirmesini sağlayarak google adsence den aldığımız reklamlar sayesinde para kazanmak. Projeyi başarı ile sonuçlandırıp ikinci dönem de güzel kazançlar elde ettim. Proje ile ilgili daha fazla detay ve bilgiyi şu yazıda bulabilirsiniz.

Fabrika Üretim Yap ve Kazan Oyunu

Okulun uzatma senesinde bitirme projeme çok benzeyen ancak hem tasarım hem de sistem olarak daha gelişmiş bir oyun yapmak istedim ve bu projeye başladım. Projemi bitirip kullanıcı toplamaya başladıktan bir süre sonra google adsence yeni yayınladığı politikada oyun sitelerine reklam yerleştirmesi kurallarını değiştirdi ve buna bağlı olarak sistemin geliri çok fazla düştü. Bundan dolayı bu projeyi çok fazla test etme ve ayakta tutma şamsım olmadı. Kazanç o kadar düştü ki en son hem mydino hem de fabrika oyununu aynı anda yayından kaldırdım. Proje ile ilgili daha fazla detay ve bilgiyi şu yazıda bulabilirsiniz.

Web Tabanlı Bilgi Yarışması Oyunu

Üniversite bitimine yakın insanların hem yeni bilgiler öğrenecekleri hem de eğlenecekleri bir bilgi yarışması platformu yapmak istedim. Ana mantık kullanıcıların girip hem üye olarak hem de üye olmaksızın sorular çözüp sonrasında bu çözdükleri sorulardan aldıkları puanlar ile haftalık aylık olarak puan sıralamasına girmeleriydi. Asıl amaç ise sitede belli bir hit kazanıp bu kazanılan hit sayesinde kazanç elde etmek ve bu kazancı gerek sokak hayvanlarına gerekse ihtiyacı olanlara ulaştırmaktı. Projenin detaylarına ve kodlarına şuradan ulaşabilirsiniz.

Üniversite Sorası Kendi Geliştirdiğim Yazılımlar

Node Js Canlı Chat Sistemi

Geliştirilmeye Devam Ediliyor

Projenin amacı insanların rumuzları ile üye olup yine rumuzları ile üye olmuş kişiler ile konuşabilmeleri bu sohbetleri kayıt altında tutabilmeleri birbirleri ile daha sonra tekrar sohbet etmeleri için karşılıklı olarak arkadaş olarak ekleyebilmeleri ve sohbet listesinde anlık olarak hangi sohbetteki kişilerin online olduğunu görebilmeleri. Proje ile ilgili daha fazla detay ve bilgiyi şu yazıda bulabilirsiniz.

Dijital Kartvizit

Geliştirilmeye Devam Ediliyor

Malumunuz günümüzde teknolojiye ayak uydurmayan sektör yok. Bu projenin amacı ise insanların birbirlerine toplantılarda görüşmelerde ve tanışmalarda vermiş oldukları kartvizitleri dijitalleştirmek ve bunu kurumsal boyutta kullanılabilir bir hal aldırmak. Proje ile ilgili daha fazla detay ve bilgiyi şu yazıda bulabilirsiniz.

Gelişmiş Bölgesel Seo Analiz Sistemi

Müşteri Projesi Geliştirilip Teslim Edildi

Bu proje bir müşterimin isteği üzerine yazıp kendisine teslim ettiğim bir proje. Müşteri projesi olduğu için link ve kaynak kod paylaşamayacağım ancak projeden kısaca bahsetmek gerekirse. İnsanların ücretli olarak üye olup belli siteleri belli kelimelerde ve belli lokasyonlarda google bing yandex vb arama motorlarında arattırma sonuçlarında kaçındı sırada çıktıklarını kayıt altına alıp sürekli olarak tek panelden bu bilgileri takip edebildikleri bir web sitesi. Müşterim şu anda bu projeden güzel kazançlar elde ettiğini söylüyor ve kendisi sık sık projede geliştirmeler yaptırıp emin adımlarla projesini büyütmeye devam ediyor. Proje ile ilgili daha fazla detay ve bilgiyi şu yazıda bulabilirsiniz.

Pazaryerleri ile stok ve kar zarar takip yazılımı

Bu proje çalışmış olduğum bir firmanın ürünlerini e ticaret üzerinden satması ve sürekli olarak stok sıkıntısı yaşaması üzerine benim tavsiyem ile geliştirdiğimiz bir projeydi. Proje 5 farklı pazaryerinden (Hepsiburada, Trendyol, N11, Gittigidiyor, Morhipo) firmanın aktif satış yaptığı ürünleri ve bu ürünleri stok ve satış fiyatlarını her pazaryerinin apisi üzerinden çekerek firmanın aktif stoğu ile karşılaştırıyor ve eğer uyuşmayan bir stok var ise bir telegram botu sayesinde firma çalışanlarına mesaj atıyor. Sonrasında sistemi biraz daha geliştirerek pazaryerlerin anlış komisyon tutarlarını da çekerek ürün satılmadan önce üründen anlık ne kadar kar zarar ettiklerini gösteren bir toblo da ekledik. Proje aktif ve firma tarafından bilfiil kullanılmaktadır. Proje ile ilgili daha fazla detay ve bilgiyi şu yazıda bulabilirsiniz.

Prapazar entegrasyon yazılımı

Bu proje çalışmış olduğum firmanın pazaryerleri ile hali hazırda kullandıkları entegrasyonu değiştirmek istemeleri ama geçmek istedikleri firmanın kullanmış oldukları muhasebe programına entegrasyon sağlayamamaları sonucu entegrasyon firma ile muhasebe programı arasındaki iletişimi sağlayacak bir api yazılımıdır. Proje şu anda aktif ve firma tarafından bilfiil kullanılmakadır. Bu proje çalışmış olduğum bir firmanın ürünlerini e ticaret üzerinden satması ve sürekli olarak stok sıkıntısı yaşaması üzerine benim tavsiyem ile geliştirdiğimiz bir projeydi. Proje 5 farklı pazaryerinden (Hepsiburada, Trendyol, N11, Gittigidiyor, Morhipo) firmanın aktif satış yaptığı ürünleri ve bu ürünleri stok ve satış fiyatlarını her pazaryerinin apisi üzerinden çekerek firmanın aktif stoğu ile karşılaştırıyor ve eğer uyuşmayan bir stok var ise bir telegram botu sayesinde firma çalışanlarına mesaj atıyor. Sonrasında sistemi biraz daha geliştirerek pazaryerlerin anlış komisyon tutarlarını da çekerek ürün satılmadan önce üründen anlık ne kadar kar zarar ettiklerini gösteren bir toblo da ekledik. Proje aktif ve firma tarafından bilfiil kullanılmaktadır. Proje ile ilgili daha fazla detay ve bilgiyi şu yazıda bulabilirsiniz.

Kendi Starup Projem

Ararsın – Türkiyenin En Büyük Firma Rehberi

Geliştirilmeye Devam Ediliyor 🙂

Her satırında kendi emeğim olan. Sonuca ulaştığında 2 milyona yakın firmayı içinde barındırmasını hedeflediğim şu an halihazırda internetteki firma bilgilerinin yazılmış olan botlar aracılığı ile toplanıp siteye eklendiği aramaların sistemi yavaşlatması sonucu elasticksearch ile aramaların hızlandırıldığı bir proje. Projenin geliştirme süreçleri ve adımlarını çok detaylı olarak inceleyebilirsiniz. Proje ile ilgili daha fazla detay ve bilgiyi şu yazıda bulabilirsiniz.